Jeg ønsker mig… en hofnar

I enevældets tid, går historierne, var det vigtigt for kongen at have mindst en omkring sig, der turde sige sandheden, der turde sige ham imod, der turde sige nej, når alle andre sagde ja. Denne ene var hofnarren. Når det offentlige Danmark ansætter de medarbejdere, der skal udtænke, analysere og gennemføre digitaliseringsprojekter, lyder jobopslagene: ” Vil du være med til… at gennemføre it-projekter … at anskaffe fremtidens digitale løsninger… ”.

Men måske skulle der være mere fokus på bæredygtig digitalisering. På at ansætte nogen, der er parat til at sige, at noget måske IKKE skal digitaliseres, at nogle data måske IKKE skal indsamles, at nogle funktioner måske – bare måske – er for sårbare, for dyrebare, for vigtige for tilliden mellem borger og myndigheder til at digitalisere.

Derfor. Bring hofnarren tilbage. Ansæt mennesker, it-arkitekter, testledere, projektledere, product owners, hvis job det er at sige nej, når den sociale businesscase ikke hænger sammen. At tillid og transparens vejer tungere end digitale muligheder og nye teknologier. Det ønsker jeg mig.